Kalp Yetmezliği ve EECP Tedavisi

Ortalama yaşam süresinin artması ile birlikte yaşlanan nüfusta “kalp yetmezliği” daha sık görülmekte ve önemli bir sorun teşkil etmektedir.

Kalp yetmezliği başta koroner arter hastalığı ve hipertansiyon gibi nedenlerle ortaya çıkmakta ve kalp dokusunun yeteri kadar kanlanamaması ve sonucunda kasılma gücünün azalmasına neden olmaktadır.

Bu durum hastada çabuk yorulma, nefes darlığı, çarpıntı ve bazen ayak bileklerinde şişme gibi belirtilere neden olur.

Kalp yetmezliği ve belirtileri başlangıç evrelerinde nedenlerine yönelik ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilmektedir.

Koroner arter hastalığına bağlı olarak gelişen kalp yetmezliğinin en etkili tedavisi kalbin kanlanmasını artıran ve kalpte yeni kılcal damar gelişimini sağlayan EECP tedavisidir.

Keywords